Istoricul este legat de apariţia satului Gura Vitioarei, aşezat pe o veche vatră dacică de la care se mai păstrează unele fragmente ceramice, unele expuse la Muzeul Judeţean Prahova, printre care şi un vas de lut de dimensiuni mari, folosit probabil pentru depozitarea vinului, produs tradiţional în această zonă. Există urme ale unei aşezări dacice pe vârful unui deal din apropiere, (Vârful Dorului), tăiat parcă de cineva, într-o zonă cu deosebit potenţial militar şi de apărare. Cercetări s-au făcut câteva, dar nu amănunţite. Se păstrează în laboratorul de istorie al şcolii câteva fragmente printre care şi un pocal de bronz, posibil cu utilitate liturgică, nedatat.
Numele actual este moştenit de la aşezarea geografică, la gura de vărsare a pârâului Vitioara în râul Teleajen, loc cu un ridicat potenţial economic datorită extracţiei de petrol sau datorită intersecţiei a mai multe trasee rutiere, cu interes ştiinţific datorat rămăşiţelor calcaroase ce constituiau odinioară fundul unui ţărm de mare acoperit cu scoici.
Cele mai vechi date legate de viaţa religioasă sunt cele despre o biserică de zid, aflată pe malul râului Teleajen, construită înainte de 1800, distrusă de cutremurul din 1802, astăzi loc pentru cimitir. Vechiul locaş de cult era de dimensiuni considerabile, iar materialele recuperate s-au folosit la noua construcţie, începută la 1803 şi terminată pe la 1830, în funcţiune până astăzi, pe locul donat de un sătean şi care odinioară era obor pentru vite, motiv pentru care şi astăzi este numit “"Ceair”".