top of page
Dumnezeu, lumina sufletului tău
Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

Despre Mănăstirea Zamfira şi blândul Părinte Gavriil Stoica



   DN1 A între Ploieşti şi Văleni, adică pe Drumul Vinului, la 15 kilometri de Ploieşti se află Sfânta Mănăstire Zamfira, o bijuterie între locurile de popas duhovnicesc, dar şi un aşezământ care poartă amprenta unei arte arhitecturale de excepţie sau a picturii realizate aici de Nicolae Grigorescu. Multi credincioşi cred ca trebuie să te duci la Muntele Athos sau in Ţara Sfântă pentru a vedea frumusetile lui Dumnezeu.  Mânăstirea prahoveană Zamfira infirmă aceste lucruri prin aceea că dezvăluie frumuseţea locurilor de lângă noi, locuri pe care adeseori prinşi de freamătul vieţii cotidiene tindem să le ignorăm. Zamfira e un loc de linişte, un rai al florilor, un loc în care sufletul se simte în largul lui. Alături de Maica Fevronia am descoperit aici povestea picturii atât de originale şi un pasaj tutlburător din viaţa uriaşului talent Nicolae Grigorescu. Pictura de interior a bisericii mari trebuia executată de Gheorghe Tăttărescu.    

   Tăttărescu era un artist la fel de cunoscut în epocă. El a fost solicitat între timp să picteze la Mănăstirea Ghighiu şi i-a încredinţat pictura de la Zamfira, tânărului Nicolae Grigorescu, care avea doar 18 ani. Cei doi mari pictori aveau o înţelegere între ei ca tânărul să picteze tot, dar să lase la urmă feţele sfinţilor pentru a fi completate de maestru (adică de Tăttărescu). Venind de la Ghighiu pictorul mai în vârstă a fost atât de puternic impresionat de pictura tânărului încât i-a încredinţat întreaga lucrare.

   Mânăstirea Zamfira este şi locul unde a slujit un duhovnic de calibru. Aici, timp de 30 de ani a slujit Părintele Gavriil care a trecut la cele veşnice în vara anului 2008. Părintele era un mare iubitor de tineri, îi primea pentru a le da o povaţă duhovnicească fără să ţină cont de oboseală sau de boală.

1 / 1

Please reload

Parohia Gura Vitioarei

bottom of page